Nalewka z cytryn
Na 1,2 litra:
- kg cytryn,
- 20 łyżek cukru,
- litr spirytusu 50 %,
Przygotowanie:
Zakupione cytrusy myjemy i obieramy ze skórki, pozostawiając białą poduszeczkę i błonkę na owocu. Tak obraną skórkę kroję, przedkładam do słoja i zalewam spirytusem. Całość odstawiam na 2 tygodnie. Po upływie 2 tygodni przy pomocy gazy lub płótna przecedzam skórki i zlewam nalew. Przecedzone skórki wlewam do przygotowanego i ostudzonego wcześniej syropu.
Do rondelka wsypuje cukier i zalewam to 250 ml wody. Doprowadzam całość do wrzenia i rozpuszczenia cukru. Powstały syrop studzę. Po wystudzeniu syropu dodaję skórki na około 3 do 6 godzin. Po tym czasie przesączam syrop ze skórkami, łączę z nalewem i przelewam do butelek. Tak połączony syrop z nalewem odstawiam na miesiąc czasu.