Nalewka z cytryn

    /
    /
    /
    1297 Odsłon

    Na 1,2 litra:

    • kg cytryn,
    • 20 łyżek cukru,
    • litr spirytusu 50 %,

    Przygotowanie:
    Zakupione cytrusy myjemy i obieramy ze skórki, pozostawiając białą poduszeczkę i błonkę na owocu. Tak obraną skórkę kroję, przedkładam do słoja i zalewam spirytusem. Całość odstawiam na 2 tygodnie. Po upływie 2 tygodni przy pomocy gazy lub płótna przecedzam skórki i zlewam nalew. Przecedzone skórki wlewam do przygotowanego i ostudzonego wcześniej syropu.
    Do rondelka wsypuje cukier i zalewam to 250 ml wody. Doprowadzam całość do wrzenia i rozpuszczenia cukru. Powstały syrop studzę. Po wystudzeniu syropu dodaję skórki na około 3 do 6 godzin. Po tym czasie przesączam syrop ze skórkami, łączę z nalewem i przelewam do butelek. Tak połączony syrop z nalewem odstawiam na miesiąc czasu.

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny