Nalewka pomarańczowo – kawowa
Na litr:
- 4 duże pomarańcze,
- litr spirytusu 60 %,
- 20 ziaren świeżo palonej kawy,
- 15 łyżek cukru,
Przygotowanie:
Dobrze wyszorowane pomarańcze delikatnie zacinam. W ponacinaną skórkę pomarańczy wciskam ziarenka kawy. Tak przygotowane cytrusy z kawą wkładam do słoja, wsypuję cukier i zalewam czystym spirytusem. Zakręcam i wstrząsam całą zawartością. Po wymieszaniu naczynie odstawiam w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie zlewam nalew i przecedzam za pomocą gazy. Po przecedzeniu całość zlewam do butelek.
robie podobnie ale kawe wrzucam sama I do tego dodaje 5 gozdzkow a zamiast cukru dodaje golden syrop rozrobiony z woda ,,ostatnio zrobilem na bimbrze I wyszla znakomita