Nalewka pomarańczowo – kawowa

    /
    /
    /
    1524 Odsłon

    Na litr:

    • 4 duże pomarańcze,
    • litr spirytusu 60 %,
    • 20 ziaren świeżo palonej kawy,
    • 15 łyżek cukru,

    Przygotowanie:
    Dobrze wyszorowane pomarańcze delikatnie zacinam. W ponacinaną skórkę pomarańczy wciskam ziarenka kawy. Tak przygotowane cytrusy z kawą wkładam do słoja, wsypuję cukier i zalewam czystym spirytusem. Zakręcam i wstrząsam całą zawartością. Po wymieszaniu naczynie odstawiam w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie zlewam nalew i przecedzam za pomocą gazy. Po przecedzeniu całość zlewam do butelek.

    1 Komentarze

    1. robie podobnie ale kawe wrzucam sama I do tego dodaje 5 gozdzkow a zamiast cukru dodaje golden syrop rozrobiony z woda ,,ostatnio zrobilem na bimbrze I wyszla znakomita

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny