Nalewka z malin

    /
    /
    /
    1382 Odsłon

    Na 1,5 litra:

    • kg malin najlepiej leśnych,
    • laska wanilii,
    • litr spirytusu 50 %,
    • 1 kg cukru,

    Przygotowanie:
    Po maliny do tegorocznej nalewki wybrałam się do lasu. Są słodziutkie i najsmaczniejsze pod słońcem. Po zebraniu malin, wsypuję je do słoja z pokrojona laską wanilii, zalewam spirytusem zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Po upływie trzech tygodni za pomocą gazy przecedzam i zlewam nalew. Do rondelka wsypuje cukier i wlewam pół litra wody. Doprowadzam do wrzenia i rozpuszczenia się cukru. Odstawiam do przestudzenia. Przecedzony nalew wlewam do przygotowanego i ostudzonego syropu. Całość mieszam i rozlewam do czystych butelek. Po dwóch miesiącach następuje degustacja.

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny