Nalewka z jarzębiny
Na 2,2 litra:
- 2 kg jarzębiny,
- 100 g suszonych śliwek,
- 2,5 l wódki czystej 45 %,
Przygotowanie:
Pierwsze przymrozki to najlepszy czas na zbieranie jarzębiny potrzebnej do przygotowania nalewki. Chyba, że nie chcemy czekać do przymrozków, możemy ją zerwać wcześniej i zamrozić. Mając na uwadze, że jarzębina zerwana wcześniej może przebywać w zamrożeniu około 10 – 12 godzin. Zamrożoną dzień wcześniej jarzębinę rozmrażam. Po rozmrożeniu układam ją na blasze i wkładam do piekarnika. Ma to na celu podsuszenie owoców jarzębiny i pozbyciu się niechcianej goryczki. Optymalna temperatura to 50 stopni C. Zbyt wysoka temperatura może spowodować przypalenie się i przywarcie owoców jarzębiny do blachy. A nie o to nam chodzi. Podsuszoną jarzębinę przesypuję do szklanego naczynia, dodaję suszone śliwki i całość zalewam wódką. Naczynie odstawiam w ciepłe miejsce na około 3 miesiące. Po upływie wyznaczonego czasu całość przelewam przez gazę lub bibułę i rozlewam do butelek.