Nalewka z jarzębiny

    /
    /
    /
    1666 Odsłon

    Na 2,2 litra:

    • 2 kg jarzębiny,
    • 100 g suszonych śliwek,
    • 2,5 l wódki czystej 45 %,


    Przygotowanie:

    Pierwsze przymrozki to najlepszy czas na zbieranie jarzębiny potrzebnej do przygotowania nalewki. Chyba, że nie chcemy czekać do przymrozków, możemy ją zerwać wcześniej i zamrozić. Mając na uwadze, że jarzębina zerwana wcześniej może przebywać w zamrożeniu około 10 – 12 godzin. Zamrożoną dzień wcześniej jarzębinę rozmrażam. Po rozmrożeniu układam ją na blasze i wkładam do piekarnika. Ma to na celu podsuszenie owoców jarzębiny i pozbyciu się niechcianej goryczki. Optymalna temperatura to 50 stopni C. Zbyt wysoka temperatura może spowodować przypalenie się i przywarcie owoców jarzębiny do blachy. A nie o to nam chodzi. Podsuszoną jarzębinę przesypuję do szklanego naczynia, dodaję suszone śliwki i całość zalewam wódką. Naczynie odstawiam w ciepłe miejsce na około 3 miesiące. Po upływie wyznaczonego czasu całość przelewam przez gazę lub bibułę i rozlewam do butelek.

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny