
Przepis na chleb Irlandzki
Czas lata szybko mija, tak szybko że nie zauważyłam jak bardzo zaczyna mi brakować smaków, które poznałam podczas urlopu. Pierwszy tydzień spędziłam z wizytą u siostry w Irlandii. Po dwóch latach nareszcie mogłyśmy porozmawiać o wielu … Pośród przysmaków, które miałam okazję spróbować duże wrażenie zrobił na mnie chleb irlandzki. W odróżnieniu od naszego tradycyjnego chleba chleb irlandzki wyrabiamy bez użycia drożdży. Do smaku trzeba się jednak przekonać. Więc jeśli mamy chwilę czasu i chcemy poznać nowe oblicze jakie ukaże chleb domowy zaczynamy.
Przepis na chleb Irlandzki.
Prezentowane proporcje wystarczą na 1 bochenek chleba. Nie polecam jednak przygotowywać większej ilości tego chleba najlepiej smakuje jak jest świeży, po dwóch dniach traci swój zachwycający smak.
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła, zimne – pokroić na małe kawałki
- 1,5 szklanki maślanki
Pierwsze kroki przy wyrobie chleba to przesianie mąki, którą będziemy używać do wyrobu chleba. Odmierzyłam zatem po dwie szklanki zwykłej i razowej mąki pszennej. Dokładnie wymieszałam i jeszcze raz przesiałam na sitku do mąki.
Następnie dodałam maślankę, sól i sodę, przygotowane wcześniej masło i wyrabiam ciasto. Kiedy wszystkie składniki zostały dokładnie połączone, uformowałam okrągły bochenek, mokrym możemy uczyniłam znak krzyża na jego powierzchni (nacięcie na głąbowatość 1-2 cm.)
Piekarnik powinien osiągnąć temperaturę 220-230 C więc warto trochę wcześniej pomyśleć o jego rozgrzaniu. Piekarnik rozgrzewamy zanim przystąpimy do pracy.
Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na 30-35 min. Osobiście uwielbiam zarumienioną i chrupiącą skórkę Państwo możecie sami zdecydować o stopniu wypieczenia. Jeśli pukamy w dno chleba i słyszymy pusty dźwięk jest to dla nas sygnał, że chleb dobrzenie wypiekł i możemy wyjąć go z piekarnika.
Chleb najlepiej smakuje mi z serami, wędliną i dżemem wiśniowym. A państwu? Czekam na Twoją opnię.