
Wino jabłkowe, przepis na wino z jabłek
Do wyrobu wina z jabłek używam dojrzałych papierówek, złotej renety, jonatan choć jest o wiele więcej pracy cieszę każdej jesieni staram się zrobić choć jeden balon wina. Dojrzałe jabłka są świetnym i niedocenianym owocem, z którego możemy wyrabiać wino słodkie lub półsłodkie. Zawieją dużą ilość cukru, są lekko kwaśne i soczyste.
Przedstawiane przeze mnie przepisy na wino zawierają szczegółowy sposób postępowania i dokładne podpowiedzi co i jak trzeba zrobić. I tym razem będzie podobnie. Zaprezentuję proporcje, metodę produkcji jednym słowem sprawdzony przepis na wino z jabłek.
Nawiasem mówiąc wino jabłkowe zyskało popularną nazwę: jabol, patykiem pisane … Swego czasu produkowano wino jabłkowe z niskiej jakości owoców (potocznie spady), w smaku można wyczuć silną woń siarki i wzmacniacza. Jednak te tanie nie mają nic wspólnego z prezentowanym tutaj przepisem.
Zacznijmy od przygotowania surowców, matki drożdżowej oraz wody. Na dwa dni przed przystąpieniem do wyciskania moszczu sporządzamy matkę drożdżową.
Dokładnie opisałem czynności w artykule – matka drożdżowa udany początek fermentacji.

W beczce umieszczamy dokładnie umyte i pokrojone w ćwiartki jabłka. Dostępnymi metodami miażdżymy w miarę możliwości owoce. Zalewamy gorącą wodą, w której rozpuściliśmy kilka kilogramów cukru. Mieszamy i pozostawiamy na 3-4 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie zawartość beczki wlewny w porcjami do wyciskarki do owoców i wyciskamy moszcz. Tutaj jest najwięcej pracy. Mimo kilku dniowej fermentacji w miazdze, uprzednim rozdrobnieniu wyciskanie moszczu jest naprawdę ciężki i wymaga dużo siły.
Moszcz wlewamy do balona, dolewamy wodę z cukrem (tym razem chłodną) i przygotowaną wcześniej matkę drożdżową oraz sok z cytryny. Pozostawiam w ciepłym miejscu, obserwujemy w pierwszych dniach burzliwą fermentację, na powierzchni wytworzyła się piana. Po 3-4 tygodniach fermentacja nie jest już tak burzliwa i możemy dokonać pierwszego obciągu młodego wina.
Na dnie powinna zebrać się gruba warstwa osadu, są to resztki owoców oraz martwe drożdże.
Jeśli chcemy przygotować wino słodkie dodajemy koleją porcję cukru rozpuszczonego w wodzie. Fermentacja w pierwszych dniach będzie intensywniejsza od tej jaką obserwowaliśmy przed obciągnięciem wina. To dobry znak, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Obserwujemy prze kolejne tygodnie balon. Jeśli fermentacja się zatrzymała oznacz to, że wino osiągnęło swoją moc. Stężenie alkoholu jest tak duże, że drożdże nie są w stanie przeżyć. Powinniśmy dokonać drugiego obciągu. Lewarujemy zatem wino do czystego balona, zmykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Pozostawiamy na okres 3 miesięcy. W tym czasie wino powinno wyklarować się, na dnie zebrała się niewielka ilość osadu.
Dokonujemy kolejnego obciągu. Próbujemy jak smakuje młode wino. Jeśli nie jest wystarczająco słodkie możemy jeszcze rozpuścić w wodzie cukier i dolać do balona. Podczas tej czynności dolewam na balon 50l około 250ml (1 szklanka) mocnego bimbru lub jeśli nie macie może być to czysta wódka. Bimber powinien całkowicie zatrzymać fermentację oraz wzmocnić wino. Tak przygotowane wino leżakuje jeszcze rok. Przypominam że przepis jest na słodkie wino z jabłek. Niektóre gatunki win słodkich mogą dojrzewać prze kilka lat. Tak przygotowane wino z jabłek może posłużyć na do wyrobu wina Vermut. Po przygotowaniu zaprawy ziołowej wlewamy w odpowiedniej proporcji.
Polecam Państwu jabłka jako surowiec do wyrobu win. Nie są co prawda łatwym materiałem ale potrafią odwdzięczyć się naprawdę wyjątkowy bukietem smaków. Dziękuję za uwagę i oczekuję na Państw opinie i pytania.
Witam
Zrobiłem wino mniej więcej według Twojego przepisu. Wino stoi w butlach od kilku miesięcy i za nic nie chce się sklarować. Dodałem odrobinę bentonitu, ale nic z tego. Co robić?
potrzebuję więcej informacji, jakie jabłka, jak przygotowany moszcz, jakie drożdże itd. Możesz spróbować wino żeby określić smak. Jeśli jest wytrawne – dodaj syrop z cukru. Jeśli woni jest mocne a przeszkadza Ci tylko osad bez problemu kupisz w intrenecie preparat do klarowania wina.
zobaczę co z tego wyjdzie, kończę „walczyć” z jabłkami tak by bylo 100 kg w beczce
Witam Mam parę pytań:
1. jak przygotować matkę drożdżową (czy są to jakieś kupne drożdże?)?
2. ile wody i cukru na zmiażdżone jabłka?
3. jakie proporcje cukru na późniejsze dodawanie?
4. w jakim celu dodawany jest sok z cytryny i z ilu cytryn?
Pozdrawiam
Odnośnie matki drożdżowej to pisałem już artykuł na tej stronie… jak nie znajdziesz szukaj w google.
Odnośnie proporcji to na 10kg jabłek 5l wody, cukier dobierz obliczając stężenie z cukromierza tak by po dosłodzeniu nastaw miał nie więcej niż 25 jednostek.
Sok z cytryn dodaj jeśli jabłka na wino nie są kwaśne, na 10kg jabłek 1kg cytryn. Jeśli jabłka są kwaśne dodaj mniej.