
Sprzęt laboratoryjny do bimbru
Sprzęt laboratoryjny podczas pędzenia bimbru okazuje się niebywale pomocny. Dzięki pomiarom możemy określać moc jaką ma bimber, temperaturę itp. Dziś chciałbym przedstawić i omówić podstawowe narzędzie jakie przydadzą się podczas przygotowania alkoholu w domowych warunkach. Podstawowy sprzęt laboratoryjny nie należy do dużych wydatków a jego wykorzystanie daje nam niezbędną wiedzę.
Alkoholomierz – swoją budową przypomina aerometr, podziałka jest jednak przystosowana do odczytu stężenia alkoholu. Dzięki pomiarom możemy określić na każdym etapie moc bimbru .
W laboratoriach chemicznych przyjmuje się wartość pomiaru wykonanej na próbce o temperaturze 20OC. Jadnak my możemy pominąć tą zasadę. Sprzęt laboratoryjny w naszych domowych warunkach i tak dokładnie pokaże nam wartości. To nie apteka
Przy zakupie alkoholomierza warto zwrócić uwagę na dokładność podziałki ( im większa tym lepiej ) i na wielkość menzurki. Jej objętość nie powinna być zbyt duża ( chodzi o czas napełnienia ).
Destylatory – sprzęt do destylacji możemy wykorzystać gotowe zestawy o różnych pojemnościach i w różnej konfiguracji. Mogą w swojej konstrukcji zawierać deflegmatory, które w znaczny sposób podnoszą moc i czystość bimbru . Dużą zaletą są niskie ceny gotowych zestawów i możliwość dalszej rozbudowy lub wymiany uszkodzonego elementu. Należy jednak pamiętać, że sprzęt laboratoryjny jest w większości wykonany ze szkła. Jego stosowanie wiąże się z dużym ryzykiem jeśli gotujemy na wolnym ogniu stężony alkohol. Szkło może pęknąć ( kolba lub chłodnica ) i wywołać zapłon oparów a w konsekwencji zapłon bimbru .