
Sałatka Grecka – przepis na sałatkę grecką
Sałatka Horiatiki lub potocznie sałatka Grecka jak jest znana na całym świecie, czyli w dokładnym tłumaczeniu „sałatka wsi”, wywodząca się do znaczenia słowa „horiatiki” z języka greckiego. Jedną z ważniejszych rzeczy musimy zwrócić uwagę: to, co jest znane jako sałatka grecka gdzie indziej nie jest dokładnie to, co serwuje się w Grecji. Sałatka Grecka nie zawiera sałaty w jej pierwotnej formie a i ocet jest dodawany opcjonalne.
Prawdziwa sałatka grecka jest przygotowywana z warzyw pokrojonych w plasterkach, pomidory ogórki ogórki kroimy w plasterki, siekanej czerwonej cebuli, kruszmy sera feta, szczypta Kalamaty oraz oliwki, całość przyprawia solą, oregano i dużą ilością greckiej oliwy z oliwek.
Sałatka Grecka znajduje się w menu każdej restauracji w Grecji podaje się ją często w domach, zwłaszcza w sezonie letnim. Kluczem do sukcesu w przygotowaniu tej sałatki jest, wykorzystanie świeżych i dojrzałych owoców.
W swoim przepisie postaram się pogodzić: oryginalny skład oraz sposób przygotowania z możliwościami jakimi dysponujemy w Polsce. Nie zmienię sposobu krojenia warzyw, oczywiście świeże warzywa (w zależności od pory roku) mogą być nie dostępne więc możemy korzystać z dobrodziejstw marketów. A zatem zabierzmy się do pracy.
Proporcje składników sałatki greckiej:
Do wykonania sałatki greckiej potrzebujemy 8 składników:
- 6 dojrzałych pomidorów, grubo posiekane,
- 3 ogórki, grubo posiekane,
- 1 czerwona cebula, pokrojone w pierścienie,
- 1 czerwona papryka, grubo posiekana,
- 200g oliwek marynowanych,
- 220g marynowana feta, grubo posiekane,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka soli,
- 125ml (1 / 2 szklanki) oliwy z oliwek,
- 60ml (1 / 4 szklanki) octu.
Sposób przygotowania sałatki greckiej.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, następnie kroimy. Pomidory czy ogórki pokrojone w różnej wielkości plastry mogą swoim smakiem dominować więc warto zachować proporcje. Połącz pomidory, ogórek, cebulę, paprykę, oliwki i feta w salaterce, dopraw przyprawami. Następnie wymieszaj olej i ocet w dzbanku. Tuż przed podaniem mieszamy sałatkę z sosem. Wszystkie czynność nie powinny zająć nam więcej niż 15 do 20 minut.
Drogie Panie liczę na wasze opinie i pomysły. Pozdrawiam Maciej.
Maćku czy wiesz ile kalorii ma ta sałatka?
Odpowiedź jednoznaczna na Twoje pytanie jest dość trudna ze względu na to, że każdy może użyć składników w ilościach przybliżonych do podanych w przepisie. Poniżej przedstawię tabelę w, której będą kolejno podane wartości dla każdego składnika sałatki: