img

Sałatka Grecka – przepis na sałatkę grecką

/
/
/
2986 Odsłon

Sałatka Horiatiki lub potocznie sałatka Grecka jak jest znana na całym świecie, czyli w dokładnym tłumaczeniu „sałatka wsi”, wywodząca się do znaczenia słowa „horiatiki” z języka greckiego. Jedną z ważniejszych rzeczy musimy zwrócić uwagę: to, co jest znane jako sałatka grecka gdzie indziej nie jest dokładnie to, co serwuje się w Grecji. Sałatka Grecka nie zawiera sałaty w jej pierwotnej formie a i ocet jest dodawany opcjonalne.

Sałatka grecka
Sałatka grecka – moja ulubiona

Prawdziwa sałatka grecka jest przygotowywana z warzyw pokrojonych w plasterkach, pomidory ogórki ogórki kroimy w plasterki, siekanej czerwonej cebuli, kruszmy sera feta, szczypta Kalamaty oraz oliwki, całość przyprawia solą, oregano i dużą ilością greckiej oliwy z oliwek.

Sałatka Grecka znajduje się w menu każdej restauracji w Grecji podaje się ją często w domach, zwłaszcza w sezonie letnim. Kluczem do sukcesu w przygotowaniu tej sałatki jest, wykorzystanie świeżych i dojrzałych owoców.

W swoim przepisie postaram się pogodzić: oryginalny skład oraz sposób przygotowania z możliwościami jakimi dysponujemy w Polsce. Nie zmienię sposobu krojenia warzyw, oczywiście świeże warzywa (w zależności od pory roku) mogą być nie dostępne więc możemy korzystać z dobrodziejstw marketów. A zatem zabierzmy się do pracy.

Proporcje składników sałatki greckiej:

Do wykonania sałatki greckiej potrzebujemy 8 składników:

  • 6 dojrzałych pomidorów, grubo posiekane,
  • 3 ogórki, grubo posiekane,
  • 1 czerwona cebula, pokrojone w pierścienie,
  • 1 czerwona papryka, grubo posiekana,
  • 200g oliwek marynowanych,
  • 220g marynowana feta, grubo posiekane,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 125ml (1 / 2 szklanki) oliwy z oliwek,
  • 60ml (1 / 4 szklanki) octu.

Sposób przygotowania sałatki greckiej.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, następnie kroimy. Pomidory czy ogórki pokrojone w różnej wielkości plastry mogą swoim smakiem dominować więc warto zachować proporcje. Połącz pomidory, ogórek, cebulę, paprykę, oliwki i feta w salaterce, dopraw przyprawami. Następnie wymieszaj olej i ocet w dzbanku. Tuż przed podaniem mieszamy sałatkę z sosem. Wszystkie czynność nie powinny zająć nam więcej niż 15 do 20 minut.

Drogie Panie liczę na wasze opinie i pomysły. Pozdrawiam Maciej.

2 Komentarze

    • Odpowiedź jednoznaczna na Twoje pytanie jest dość trudna ze względu na to, że każdy może użyć składników w ilościach przybliżonych do podanych w przepisie. Poniżej przedstawię tabelę w, której będą kolejno podane wartości dla każdego składnika sałatki:

      Składniki gramatura białko tłuszcze weglowo. kalorie
      Feta light 50 7 6 2 88
      Pomidor 50 0 0 1 8
      Ogórek 50 0 0 1 5
      Oliwki zielone 20 0 2 0 21
      Oliwa z oliwek 10 0 10 0 88
      Kapusta pekińska 70 1 0 1 7
      250 8 18 5 217

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny