Kiszona kapusta, mój przepis i wskazówki jak zrobić.

    Kiszona kapusta, mój przepis i wskazówki jak zrobić.

    /
    /
    /
    /
    video
    7362 Odsłon

    Kiszona kapusta w tradycyjnej kuchni polskiej jest podstawą do zrobienia wielu potraw. Sięgam szybko pamięcią co można zrobić z kiszonej kapusty: bigos, kapusta z grochem, pierogi z kapustą, kapuśniak, surówki … Ilekroć kupowałem w sklepie kapustę zawsze miała ona inny smak i za każdy razem wychodziły mi potrawy, które rzadko przypominały smakiem ideał. Pomyślałem koniec z tym kiszę kapustę sam!

    kiszona kapusta
    kiszona kapusta

    I tak od kilku już lat co roku jesienią jadę na rynek i kupuję szatkowaną kapustę, marchewkę wkładam do beczki i kiszę. Można zapytać czy warto? Warto! chociażby dlatego, że kapusta ma naprawdę smak tradycyjnej kwaśnej, chrupiącej kapusty! Dziś przedstawię Wam przepis na kiszoną kapustę i kilka wskazówek jak zrobić idealną kapustę.

    Przepis na kiszoną kapustę

    Proporcje składników:

    • 10 kg białej kapusty
    • 100 marchewki
    • łyżka soli
    • liść laurowy
    • 2 ziarnka ziela angielskiego
    50kg białej kapusty
    50kg białej kapusty
    marchewka
    marchewka

    Jak zrobić kiszoną kapustę?

    [youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=GqR9rAdDOYM” width=”560″ height=”315″]

    Powodów, dla których samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty jest wiele. Możemy kierować się tradycją, jednak moim głównym powodem jest troska o smak tego co z kiszonej kapusty można w przyszłości zrobić. Bigos, krokiety, kapusta z grochem i mógłbym tak jeszcze wyliczać … Kupiona w sklepie czy na rynku kapusta nigdy nie miała takiego smaku jak, ta którą przygotuję sam. Zatem jak zrobić dobrą kiszoną kapustę? Spróbuję dać Wam wskazówki w kilku prostych krokach:

    1. dokładnie myjemy beczkę,
    2. obieramy marchewkę i ścieramy na grubej tarce,
    3. do beczki wsypujemy około 5kg kapusty, trochę marchwi i garstkę soli,
    4. mieszamy składniki i ugniatamy aż kapusta puści sok,
    5. powtarzamy czynność aż cała kapusta znajdzie się w beczce,
    6. przebijamy kapustę 2 razy dziennie
    ścieranie marchewki na tarce
    ścieranie marchewki na tarce

    Ważne wskazówki! przeczytaj koniecznie

    1. kapustę przed kiszeniem należy wybielić – polega to na umieszczeniu kapusty na kilka dni w ciemnym pomieszczeniu, o temperaturze 15-17 stopni Celsjusza. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się chlorofilu oraz związków siarkowych – ich obecność powoduje nieprzyjemny zapach kapusty i gorzki smak,
    2. starannie umyj beczkę,
    3. nogi też dobrze wyszoruj!
    4. spróbuj marchewkę jeśli jest bardzo słodka dodaje jej mniej niż to co jest podane w przepisie,
    5. dobrze umyj i parz deski do przykrycia kapusty,
    6. kamień również należy wyparzyć,
    7. przebijaj kapustę,

    Podsumowując chciałbym jeszcze raz zachęcić was do kiszenia kapusty w domach. Potrawy jakie przygotujecie później będą miały naprawdę lepszy smak. Koniecznie pamiętajcie, że kiszeniu kapusty w pierwszym etapie powinno towarzyszyć częste przebijanie. Uwalniacie powstałe podczas fermentacji gazy co sprawia, że smak jest jeszcze lepszy i sprawia, że kapusta nie popsuje się tak szybko.

    Dokładnie umyjcie deski i parzcie je we wrzątku.

    deski do przykrycia i kiszenia kapusty
    deski do przykrycia i kiszenia kapusty

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny