Kiszona kapusta, mój przepis i wskazówki jak zrobić.
Kiszona kapusta w tradycyjnej kuchni polskiej jest podstawą do zrobienia wielu potraw. Sięgam szybko pamięcią co można zrobić z kiszonej kapusty: bigos, kapusta z grochem, pierogi z kapustą, kapuśniak, surówki … Ilekroć kupowałem w sklepie kapustę zawsze miała ona inny smak i za każdy razem wychodziły mi potrawy, które rzadko przypominały smakiem ideał. Pomyślałem koniec z tym kiszę kapustę sam!
I tak od kilku już lat co roku jesienią jadę na rynek i kupuję szatkowaną kapustę, marchewkę wkładam do beczki i kiszę. Można zapytać czy warto? Warto! chociażby dlatego, że kapusta ma naprawdę smak tradycyjnej kwaśnej, chrupiącej kapusty! Dziś przedstawię Wam przepis na kiszoną kapustę i kilka wskazówek jak zrobić idealną kapustę.
Przepis na kiszoną kapustę
Proporcje składników:
- 10 kg białej kapusty
- 100 marchewki
- łyżka soli
- liść laurowy
- 2 ziarnka ziela angielskiego
Jak zrobić kiszoną kapustę?
[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=GqR9rAdDOYM” width=”560″ height=”315″]
Powodów, dla których samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty jest wiele. Możemy kierować się tradycją, jednak moim głównym powodem jest troska o smak tego co z kiszonej kapusty można w przyszłości zrobić. Bigos, krokiety, kapusta z grochem i mógłbym tak jeszcze wyliczać … Kupiona w sklepie czy na rynku kapusta nigdy nie miała takiego smaku jak, ta którą przygotuję sam. Zatem jak zrobić dobrą kiszoną kapustę? Spróbuję dać Wam wskazówki w kilku prostych krokach:
- dokładnie myjemy beczkę,
- obieramy marchewkę i ścieramy na grubej tarce,
- do beczki wsypujemy około 5kg kapusty, trochę marchwi i garstkę soli,
- mieszamy składniki i ugniatamy aż kapusta puści sok,
- powtarzamy czynność aż cała kapusta znajdzie się w beczce,
- przebijamy kapustę 2 razy dziennie
Ważne wskazówki! przeczytaj koniecznie
- kapustę przed kiszeniem należy wybielić – polega to na umieszczeniu kapusty na kilka dni w ciemnym pomieszczeniu, o temperaturze 15-17 stopni Celsjusza. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się chlorofilu oraz związków siarkowych – ich obecność powoduje nieprzyjemny zapach kapusty i gorzki smak,
- starannie umyj beczkę,
- nogi też dobrze wyszoruj!
- spróbuj marchewkę jeśli jest bardzo słodka dodaje jej mniej niż to co jest podane w przepisie,
- dobrze umyj i parz deski do przykrycia kapusty,
- kamień również należy wyparzyć,
- przebijaj kapustę,
Podsumowując chciałbym jeszcze raz zachęcić was do kiszenia kapusty w domach. Potrawy jakie przygotujecie później będą miały naprawdę lepszy smak. Koniecznie pamiętajcie, że kiszeniu kapusty w pierwszym etapie powinno towarzyszyć częste przebijanie. Uwalniacie powstałe podczas fermentacji gazy co sprawia, że smak jest jeszcze lepszy i sprawia, że kapusta nie popsuje się tak szybko.
Dokładnie umyjcie deski i parzcie je we wrzątku.