
Miętówka, nalewka z mięty
Każdy kto lubi smak mięty znajdzie w tym przepisie ciekawą alternatywę dla czystej wódki. Przepis na miętówkę polecił mi kiedyś znajomy. W pierwotnej recepturze wykorzystane były liście świeżej mięty, spirytus 70% cukier i woda. Ja postanowiłem zmienić trochę recepturę i dodałem sok z cytryny. Dodatkowym atutem przepisu jest szybkość wykonania. Postępując zgodnie z moją propozycją miętówkę gotową do wypicia sporządzimy w 7 dni.
Przepis na miętówkę
- spirytus lub bimber 70% 0,7l
- świeża mięta 10 – 12 gałązek
- woda 0,3l
- cukier 100 g
- cytryna 1 duża
Miętówkę możemy przygotować ze zwykłej mięty jak i z mięty pieprzowej. Osobiście polecam miętę pieprzową jest bardziej aromatyczna i ma lepszy smak. Jedak w tym przepisie posłużę się zwykłą miętą co wcale nie oznacza, że nie będzie dobra.
Świeże gałązki mięty płuczemy, zrywamy liście. Sprawnie możemy usunąć liście chwytając czubek gałązki i przesuwamy zaciśnięta palce w duł. Prościej „pod włos”.

Liście kroimy w drobne kawałki i umieszczamy w słoiku czy butelce wypełnionej alkoholem. Już o kilku minutach możemy zaobserwować zmieniający się kolor alkoholu na zielony. Pozostawiam miętówkę na dwa dni. To warze by nie przekroczyć terminu tylko dwa dni.
Przygotowujemy syrop odgrzewamy wodę i wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny. Po dokołatam wymieszaniu odstawiamy na bok i wracamy do naszej miętówki. Przygotowujemy czyste naczynie, do którego przelejemy alkohol. Możemy podczas przelewania użyć lejka, do którego włożymy gazę. Drobne części liści zostaną odfiltrowane.
Do naczynia z odfiltrowaną miętówką dodajemy wcześniej przegotowany syrop i mieszamy składniki. Możemy zaobserwować zmianę barwy miętówki. Z intensywnie zielonej zmienia się w jasno zielony. To wina soku z cytryny. Podobne zjawisko obserwujemy podczas parzenia herbaty… Miętówkę pozostawiamy teraz na 5 dni po tym czasie możemy jeszcze raz przefiltrować nalewkę i rozlać do ładnego szkła.
Mam nadzieję, że w waszych barkach znajdzie się miejsce na Miętówkę. Z pewnością będzie to jeden z lubionych alkoholi dla waszych gości. Wiem coś na ten temat…