Miętówka, nalewka z mięty

    Miętówka, nalewka z mięty

    /
    /
    /
    21657 Odsłon

    Każdy kto lubi smak mięty znajdzie w tym przepisie ciekawą alternatywę dla czystej wódki. Przepis na miętówkę polecił mi kiedyś znajomy. W pierwotnej recepturze wykorzystane były liście świeżej mięty, spirytus 70% cukier i woda. Ja postanowiłem zmienić trochę recepturę i dodałem sok z cytryny. Dodatkowym atutem przepisu jest szybkość wykonania. Postępując zgodnie z moją propozycją miętówkę gotową do wypicia sporządzimy w 7 dni.

    Przepis na miętówkę

    • spirytus lub bimber 70% 0,7l
    • świeża mięta 10 – 12 gałązek
    • woda 0,3l
    • cukier 100 g
    • cytryna 1 duża

    Miętówkę możemy przygotować ze zwykłej mięty jak i z mięty pieprzowej. Osobiście polecam miętę pieprzową jest bardziej aromatyczna i ma lepszy smak. Jedak w tym przepisie posłużę się zwykłą miętą co wcale nie oznacza, że nie będzie dobra.

    Świeże gałązki mięty płuczemy, zrywamy liście. Sprawnie możemy usunąć liście chwytając czubek gałązki i przesuwamy zaciśnięta palce w duł. Prościej „pod włos”.

    Bimber dorobiłem na 70%
    Bimber dorobiłem na 70%

    Liście kroimy w drobne kawałki i umieszczamy w słoiku czy butelce wypełnionej alkoholem. Już o kilku minutach możemy zaobserwować zmieniający się kolor alkoholu na zielony. Pozostawiam miętówkę na dwa dni. To warze by nie przekroczyć terminu tylko dwa dni.

    Miętę kroimy na drobne kawałki
    Miętę kroimy na drobne kawałki

    Przygotowujemy syrop odgrzewamy wodę i wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny. Po dokołatam wymieszaniu odstawiamy na bok i wracamy do naszej miętówki. Przygotowujemy czyste naczynie, do którego przelejemy alkohol. Możemy podczas przelewania użyć lejka, do którego włożymy gazę. Drobne części liści zostaną odfiltrowane.

    Miętówka jest na ukończeniu
    Miętówka jest na ukończeniu

    Do naczynia z odfiltrowaną miętówką dodajemy wcześniej przegotowany syrop i mieszamy składniki. Możemy zaobserwować zmianę barwy miętówki. Z intensywnie zielonej zmienia się w jasno zielony. To wina soku z cytryny. Podobne zjawisko obserwujemy podczas parzenia herbaty… Miętówkę pozostawiamy teraz na 5 dni po tym czasie możemy jeszcze raz przefiltrować nalewkę i rozlać do ładnego szkła.

    Mam nadzieję, że w waszych barkach znajdzie się miejsce na Miętówkę. Z pewnością będzie to jeden z lubionych alkoholi dla waszych gości. Wiem coś na ten temat…

    Zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny