
Knedle z truskawkami, sprawdzony przepis na ciasto
W promieniach słońca truskawki dojrzewają na krzaczkach… leniwie wygrzewają się na słonku, którego w tym roku nie brakuje. Z dnia na dzień są coraz bardziej dojrzałe. Czerwienią się i jest ich naprawdę dużo, więc mogę śmiało powiedzieć, że u mnie sezon na truskawki właśnie się rozpoczął. A zatem czas zabrać się do pracy. Potrzebować będziemy około 1 kilograma ziemniaków, mąkę, 1 – 2 jaja, cukier, truskawki, jogurt naturalny.
Składniki na knedle z truskawkami
- około 1 kilograma ziemniaków,
- około 1 kilograma truskawek,
- 1 – 2 jaja,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- mąka pszennej do podsypania,
- cukier,
- jogurt naturalny,
- sól.
Na początek ziemniaki obieramy, płuczemy zalewamy zimną wodą, solę jedną łyżkę i gotuję do miękkości. W międzyczasie myję i szypułkuję zerwane wcześniej świeżutkie truskawki. Osuszam ma ściereczce lub papierowym ręczniku. Gdy ziemniaki są już miękkie odcedzam je, lekko odparowuję i zestawiam z gazu. Następnym krokiem jest przeciśnięcie ugotowanych ziemniaków przez praskę.
Przeciskając ziemniaki staram się stworzyć coś na wzór wulkanu. Gdy mamy już przeciśnięte ziemniaki zostawiamy je na chwilę aby ostygły. Po wystudzeniu ziemniaków zasypuję je około trzema szklankami mąki, robię dołek w środku i wbijam jedno, dwa jaja. Po wbiciu jaj wszystko razem zaczynam zagniatać i wyrabiać ciasto.
Jeśli ciasto nam się klei do rąk podsypmy jeszcze trochę mąki i wyrabiajmy dalej. Dobrze wyrobione i zagniecione ciasto powinno odchodzić nam od ręki. Aby ciasto nam się za szybko nie zeschło przykrywam je czystą lnianą ściereczką. W międzyczasie do garnka wlewam zimnej wody i solę jedną łyżkę stołową. Teraz nadszedł czas na truskawki. Z oderwanego kawałka ciasta formuję kulkę, rozgniatam ją w dłoni, w ten sposób aby uzyskać okrągły placek z ciasta.
Na środek układam jedną dużą lub dwie małe truskawki, zasypuję jedną łyżeczką cukru i zaklejam. Możemy zrobić kulkę lub pieroga. Kształty jakie robię zależą od wielkości urwanego kawałka ciasta. Gdy woda w garnku już się gotuję delikatnie wkładam do niej knedle.
Aby knedle nam nie przywarły do dna garnka, mieszam drewnianą łyżka. Czekając na knedle przygotowuję sos. Do blendera wrzucam parę truskawek, wsypuje odrobinę cukru i zalewam jogurtem naturalnym. Wszystko razem miksuję. W ten łatwy i szybki sposób mam już gotowy sos truskawkowy do polania knedli. Ewentualnie truskawki rozgniatam widelcem, dodaję cukier, jogurt i wszystko ze sobą mieszam. Jeśli knedle już nam wypłynęły na wierzch gotuję je jeszcze około dwóch, trzech minut. Po tym czasie wyławiam je łyżką cedzakową i wkładam na talerze. Polewam wszystko wcześniej przygotowanym sosem. Knedle smakują wyśmienicie. To jest mój przepis na knedle z truskawkami. A wy jaki macie wypróbowany przepis na knedle z truskawkami?