
Przepis na sałatkę z brokułami
Poprzedni mój przepis jaki miałam przyjemność przedstawić to sałatka grecka. Zainspirowana Państwa pozytywnymi opiniami, dziś przedstawię przepis na sałatkę z brokułami. Przepis dostałam od mojej dobrej znajomej Kasi (którą serdecznie pozdrawiam). Prostota i szybkość wykonania oraz dostępność składników sprawiają, że sałatka jest często przeze mnie przyrządzana. Dodatkowo brokuły wykorzystuję w przygotowaniu innych potraw: brokuły smażone w cieście naleśnikowym i podane z sosem majonezowym lub czosnkowym, zupa-krem z brokułami i groszkiem ptysiowym, brokuły zapiekane z serem.
Do przygotowania sałatki z brokułami będziemy potrzebowały:
- jeden duży brokuł,
- dwa średniej wielkości jabłka,
- puszkę kukurydzy,
- puszkę czerwonej fasoli,
- 3-4 jaja ugotowane na twardo,
- 2-3 średnie ogórki kiszone,
- 3-4 łyżki majonezu,
- sól, pieprz do smaku.
Brokuła myjemy pod bieżącą wodą. Odkrawamy różyczki, wkładamy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Lekko solimy. Gotujemy ok. 15-20 min. Odcedzamy. Ugotowane brokuły umieszczamy w misce dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę, i pokrojone w nierówną kostkę jabłka, jaja i ogórki. Dodajemy majonez, sól, pieprz do smaku i wszystko razem delikatnie mieszamy. Smacznego!