img

    Przepis na wino porzeczkowe

    /
    /
    /
    9116 Odsłon

    Porzeczki są jednym z najlepszych surowców do wyrobu win w warunkach domowych. Łatwo oddają sok, moszcz dobrze fermentuje, a uzyskane wino klaruje się szybko. Mało doświadczony winiarz może z powodzeniem przyrządzić wina wielu typów: wytrawne, półsłodkie i słodkie, jedno i wieloowocowe. Porzeczki charakteryzują się bardzo wysoką kwasowością i łagodną goryczką. Przy wyrobie wina musimy pamiętać o jednej zasadzie: dodatek wody do moszczu nie może być zbyt duży. Powoduje to choroby wina oraz nadmierne obniżenie ekstraktu w winie, które traci w ten sposób smak. Górna granica rozcieńczenia wynosi 1l moszczu na 2l roztworu cukrowego.

    Czerwona porzeczka
    Czerwona porzeczka

    Wino z czerwonej porzeczki – stołowe.

    Nastaw:

    • 5l moszczy ( 6,5kg czerwonej porzeczki )
    • 10l roztworu wody o zawartości 2,5 kg cukru.

    W naczyniu odmierzamy około 5l wody, i rozpuszczamy potrzebą ilość cukru w naszym przypadku 2,5kg. Następnie dolewamy brakującą ilość wody do objętości 10l. W balonie znajduje się przygotowane wcześniej 5l moszczu z czerwonej porzeczki. Dolewamy wodę z rozpuszczonym cukrem oraz matkę drożdżową ( Bordeaux ). Ponieważ przeciętna zawartość kwasów w czerwonych porzeczkach wynosi około 24g/l nie dodajemy kwasu cytrynowego.
    Po zakończeniu fermentacji głównej młode wino zlewamy z nad osadu
    i pozostawiamy do dalszej fermentacji. W okresie pierwszego roku obciąg wina należy powtórzyć dwukrotnie. Postępując zgodnie z tym przepisem otrzymamy wino o mocy 12%.

    Wino z czerwonej porzeczki – mocne.

    Nastaw:

    • 5l moszczu ( 6,5 kg czerwonej porzeczki)
    • 7l roztworu wody o zawartości 3kg cukru.

    Przy wyrobie mocnego wina postępowanie zbliżone jest do poprzedniego przepisu z tym, że zmienia się ilość wody i cukru. I tak w naczyniu odmierzamy około 4l wody, i rozpuszczamy potrzebą ilość cukru w naszym przypadku 3kg. Następnie dolewamy brakującą ilość wody do objętości 7l. W balonie znajduje się przygotowane wcześniej 5l moszczu z czerwonej porzeczki. Dolewamy wodę z rozpuszczonym cukrem oraz matkę drożdżową ( Burgund, Madera ). Postępując zgodnie z tym przepisem otrzymamy wino o mocy 17%.

    Kolejny temat: Wino z czarnej porzeczki

    Kolejny przepis, który od wielu lat jest moim „Konikiem”. Latem kiedy dojrzewa czarna porzeczka przystępuję do wyrobu wina. Staram się zawsze przygotować kilka litrów tego wspaniałego trunku, który w chłodne zimowe dni daje namiastkę lata. Wino z czarnej porzeczki

    1 Komentarze

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny