Kategoria: Domowe alkohole

img

Wino imbirowe

Autor
kategoria: Przepisy na wino
data: 10 stycznia, 2014
Wino imbirowe podane zimą na ciepło, smakuje najlepiej. Przepis na półwytrawne, białe wino stołowe. Składniki: 75 g świeżego korzenia imbiru, 450 g pokrojonych sułtanek, 1 kg bananów, 1,1 kg cukru, 5 g kwasku cytrynowego, 5 g pożywki dla drożdży, 5 g enzymu pektynowego, uniwersalne drożdże winiarskie do białego wina, tabletka pirosiarczanu potasowego, Wykonanie: Przed przystąpieniem […]
Wino z owoców dzikiej róży

Wino z owoców dzikiej róży

Autor
kategoria: Przepisy na wino
data: 28 listopada, 2013
Jesień dla winiarzy to jeden z gorętszych okresów w roku. Produktów do wyrobu wina jest cała masa. Z dostępnością składników też nie ma problemu. Więc nic innego, jak zakasać rękawy i brać się do pracy. Nigdy nie wiadomo jak długa i mroźna może być zima. Składniki: 1 kg świeżych owoców dzikiej róży, 1,5 kg cukru, […]

Wino z jeżyn

Autor
data: 28 listopada, 2013

Jeżyny są jednym z najpopularniejszych surowców nie tylko winiarskich. Wino z jeżyn jest jednym z obowiązkowych win każdego działkowca. Składniki: 2 kg jeżyn, 1 kg cukru, 5 g enzymu pektynowe

img
Ciekawy sposób na otrzymanie półwytrawnego, różowego wina. Składniki: 3 l świeżych płatków róży lub 80 g suszonych, 300 ml czerwonego koncentratu winogronowego, 1 kg cukru, 5 g mieszanki kwasów cytrynowych: jabłkowego i winowego, 3 g taniny, 5 g pożywki dla drożdży, drożdże winiarskie typu „ Burgund”, Wykonanie: Do wykonania tego wina najlepiej będzie użyć czerwonych […]

Wino z mandarynek

Autor
data: 26 listopada, 2013

Do wyrobu tego wina można użyć mandarynek z puszki. Składniki: 425 g mandarynek z puszki, 285 ml białego koncentratu winogronowego, 675 g cukru, 5 g kwasku cytrynowego, 3 g taniny, 5 g enzymu pek

Wino z pomarańczy i bananów

Autor
kategoria: Przepisy na wino
data: 26 listopada, 2013
Pomarańcze czy banany są owocami, które bardzo często goszczą u mnie w domu. Owoce te nie tylko wspaniale smakują ale są także doskonałą szybką przekąską. Tym razem zamiast smakowitej przekąski posłużą mi jako produkty do wyrobu wytrawnego białego wina. Składniki: 10 słodkich pomarańczy, 1 kg dojrzałych bananów, 300 ml białego koncentratu winogronowego, 700 g cukru, […]

Wino z truskawek

Autor
data: 25 listopada, 2013

Kto z nas nie lubi truskawek. A ile osób przetwarza truskawki na dżemy, kompoty, nalewki czy soki? Może spróbujmy tym razem zrobić z nich wino? Truskawka jest doskonałym dodatkiem nie tylko do d

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny