Kategoria: Przepisy na wino

Wino z rajskich jabłuszek

Autor
kategoria: Przepisy na wino
data: 28 listopada, 2013
Przepis na wino wytrawne lub półwytrawne. Wszystko zależy od ilości cukru. Składniki: 2 kg dzikich jabłuszek, 280 ml białego koncentratu winogronowego, 1 g taniny, 5 g mieszanki kwasków: cytrynowego i winowego, 5 g enzymu pektynowego, 1,2 kg cukru, 5 g pożywki dla drożdży, drożdże winiarskie „Bordeaux”, Wykonanie: Matkę drożdżową przygotowuję na 3 dni przed sporządzeniem […]

Wino z mandarynek

Autor
kategoria: Przepisy na wino
data: 26 listopada, 2013
Do wyrobu tego wina można użyć mandarynek z puszki. Składniki: 425 g mandarynek z puszki, 285 ml białego koncentratu winogronowego, 675 g cukru, 5 g kwasku cytrynowego, 3 g taniny, 5 g enzymu pektynowego, 5 g pożywki dla drożdży, opakowanie drożdży do białego wina, tabletka pirosiarczanu potasu, Wykonanie: Do plastikowego wiaderka wlewam owoce z puszki […]

Wino z truskawek

Autor
kategoria: Przepisy na wino
data: 25 listopada, 2013
Kto z nas nie lubi truskawek. A ile osób przetwarza truskawki na dżemy, kompoty, nalewki czy soki? Może spróbujmy tym razem zrobić z nich wino? Truskawka jest doskonałym dodatkiem nie tylko do deserów. Zachęcam do wypróbowania przepisu na wino z truskawek. Składniki: 2 kg świeżych truskawek, 1,2 kg cukru, 1 cytryna, Filiżanka mocnej herbaty, 5 […]

Wino agrestowe

Autor
data: 25 listopada, 2013

Jest to jedno z moich ulubionych win. Wino agrestowe ma niepowtarzalny smak i barwę, którą osiągniemy używając w przepisie tylko zielonego agrestu. Składniki: 2,30 kg zielonego agrestu, 5 g mie

Wino z grapefruita

Autor
data: 25 listopada, 2013

Już teraz wypróbuj przepis na to wino. Zaskocz znajomych nowym smakiem. Może sami pokuszą się na wypróbowanie tego przepisu. Jest to jedno z moich ulubionych półwytrawnych białych win. Poleca

Wino z agrestu i moreli

Autor
kategoria: Przepisy na wino
data: 19 listopada, 2013
Otrzymamy wino białe, wytrawne. Składniki: 700 g świeżego agrestu lub w syropie z puszki, 225 g świeżych moreli lub z puszki, 450 g bananów, 280 ml białego koncentratu winogronowego, 3 g kwasku cytrynowego, 3 g taniny gronowej, 5 g pożywki dla drożdży, uniwersalne drożdże winiarskie, 5 g enzymu pektynowego, 1 kg cukru, tabletka pirosiarczanu potasu, […]
Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny