Kategoria: Przepisy na wino

Wino z daktyli i bananów

Autor
kategoria: Przepisy na wino
data: 15 listopada, 2013
Składniki: 900 g rozdrobnionych daktyli, 450 g dojrzałych bananów, 900 g cukru rozpuszczonego w 0,5 l wody, 150 ml zimnej herbaty, 5 g kwasku cytrynowego, 5 g pożywki dla drożdży, 5 g enzymu pektynowego, 5 g uniwersalnych drożdży winiarskich, Tabletka pirosiarczanu potasu, Wykonanie: Do garnka wkładamy obrane i pokrojone banany. Zalewam je litrem wody i […]
img

Wino z fig i owoców dzikiej róży

Autor
kategoria: Przepisy na wino
data: 14 listopada, 2013
Z takiej ilości składników otrzymamy wino półsłodkie. Składniki: 450 g suszonych fig, 225 g suszonych owoców dzikiej róży, 675 g cukru, 5 g kwasku cytrynowego, 5 g enzymu pektynowego, 5 g pożywki dla drożdży, Drożdże winiarskie szczepu „ Tokay”, Tabletka pirosiarczanu potasu. Wykonanie: Do plastikowego wiaderka wkładam pokrojone kawałki fig i suszone owoce dzikiej róży. […]
Wino gronowe – przepis na wino z winogron

Wino gronowe – przepis na wino z winogron

Autor
kategoria: Przepisy na wino
data: 22 września, 2009
Klimat w Polsce nie sprzyjał uprawie winogron, z który można by wyrabiać wysokogatunkowe wina gronowe. Od 1995 roku pojawiły się rynku specjalne odmiany, które przystosowane są do uprawy w naszych warunkach klimatycznych dość dobrze znoszą niskie temperatury zimą.  Mam ogromną przyjemność uprawiać kilkanaście krzewów,  które co roku dostarczają tych cennych owoców. Wykorzystując proste narzędzia do […]
img

Przepis na wino porzeczkowe

Autor
kategoria: Przepisy na wino
data: 16 kwietnia, 2009
Porzeczki są jednym z najlepszych surowców do wyrobu win w warunkach domowych. Łatwo oddają sok, moszcz dobrze fermentuje, a uzyskane wino klaruje się szybko. Mało doświadczony winiarz może z powodzeniem przyrządzić wina wielu typów: wytrawne, półsłodkie i słodkie, jedno i wieloowocowe. Porzeczki charakteryzują się bardzo wysoką kwasowością i łagodną goryczką. Przy wyrobie wina musimy pamiętać […]
Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny